Музеят на село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музите, с откриването на изложба „Обичаите на предците ни – интерпретация в съвременността“. Изложбата ще бъде открита на 18 май 2024 г. от 19:00 часа.

Целта е да се съживят елементи от обредния фолклор на няколко селища от Хасковска област. Да се представят по атрактивен начин обредни практики и рутуали, извършвани в различни периоди от празничния календар на селища от региона ни.

Концепцията на изложбата предвижда да се представят най-отличителните елементи от нематериалното културно наследство на села от Хасковския край, които се осмислят от локалните общности, като представителни. Освен стандарния показ на обреден реквизит, ще бъде предоставена възможно за интерактивен показ на обичаи. 

В експозицията са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и коледарски костюми от Лозен, Радовец и Хасковско.

Изложбата е част от проект „Обичаите на предците ни – интерпретация в съвременността“, финансиран от Национален фонд „Култура“.  

error: Content is protected !!