На 12 май 2024 г. от 11:00 часа в парка на село Лозен ще се проведе IV-тия Регионален празник на подницата и хляба „На Ирминден в село Лозен, Хасковско“. 

Организатори на празника са Народно читалище „Просвета-1925” с. Лозен, Народно читалище „Изгрев-1928“ село Сладун и Музея на село Лозен.

Целта на празника е да популяризира един отминал обред за приготвяне на подници, служещи за изпичането на хляб. Да стимулира представянето на местни кулинарни традиции, характерни за местната култура, от която са изпълнителите, като по този начин съдейства за съхранението и предаването на нематериалното културно наследство, участващо в изграждането на идентичността ни.

Участие могат да вземат групови и индивидуални участници от населените места на област Хасково, представящи традиционни кулинарни умения. Необходимите продукти за приготвянето им ще бъдат осигурени от организаторите.

Групите за автентичен фолклор при Народно читалище „Просвета-1925“ село Лозен ще представи възстановка н обичая за приготвяне на подници – глинени съдове за печене на хляб, традиционни печива и гозби.

Всички гости ще имат възможността да се включат в приготвянето на подници и традиционни печива, месни и постни ястия, приготвяни в подница или сач.

Гостите на празника ще имат възможност да се докоснат до кулинарното наследство на региона ни и да опитат вкусни печива, месни и постни ястия, приготвени в подница или сач. Жените от Лозен ще приготвят зелници – задължително печиво за Ирминден.

Празникът е част от проект „Обичаите на предците ни – интерпретация в съвременността“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

 

error: Content is protected !!