Скъпи приятели,
Имамe удоволствието да Ви поканим на III-тия Регионален празник на подницата и хляба „На Ирминден в село Лозен, Хасковско“, който ще се проведе на 1 май 2023 г. в двора на храм „Св. в,чк Димитър“ в с. Лозен, общ. Любимец, обл. Хасково.
Организатори на празника са Народно читалище „Просвета-1925” с. Лозен, Народно читалище „Изгрев-1928“ село Сладун и Музея на село Лозен.
Целта на празника е да популяризира един отминал обред за приготвяне на подници, служещи за изпичането на хляб. Да стимулира представянето на местни кулинарни традиции, характерни за местната култура, от която са изпълнителите, като по този начин съдейства за съхранението и предаването на нематериалното културно наследство, участващо в изграждането на идентичността ни.
Участие могат да вземат групови и индивидуални участници от населените места на област Хасково, представящи традиционни кулинарни умения. Необходимите продукти за приготвянето им ще бъдат осигурени от организаторите.
Групите от читалищата в селата Лозен, Сладун, Радовец, Студена, Малко градище, Сива река, Белица, Райкова могила и други ще ни потопят в магията на отминалия бит, представяйки приготвянето на подници – глинени съдове за печене на хляб, традиционни печива и гозби.
Всички гости ще имат възможността да се включат в приготвянето на подници и традиционни печива, месни и постни ястия, приготвяни в подница или сач.
Гостите на празника ще имат възможност да се докоснат до кулинарното наследство на региона ни и да опитат вкусни печива, месни и постни ястия, приготвени в подница, сач или в пещ. Жените от Лозен ще приготвят зелници – задължително печиво за Ирминден.
Празникът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“
Очакваме Вашите заявки за уастие до 20 април 2023 г. на телефон 0878916901 – Христо Янъков
error: Content is protected !!