На 1 май 2019 година от 11:00 часа в с. Лозен, общ. Любимец, ще се проведе II-ри Регионален празник на подницата и хляба „На Ирминден в село Лозен“

Празникът се провежда в рамките на проект „Хлябът и подницата – традиция и наследство в село Лозен, Хасковско“, финансиран от фондация „Пловдив 2019“ и е част от Пловдив – европейска столица на културата 2019.

Групите от читалищата в селата Лозен, Сладун, Радовец, Студена, Узунджово и други ще ни потопят в магията на отминалия бит, представяйки приготвянето на подници – глинени съдове за печене на хляб, традиционни печива и гозби.

Гостите на празника ще имат възможност да се докоснат до кулинарното наследство на региона ни и да опитат вкусни печива, месни и постни ястия, приготвени в подница, сач или в пещ.                    Жените от Лозен ще приготвят зелници – задължително печиво за Ирминден. 

Всичко това ще се случи в автентична обстановка, носеща духа на традиционната лозенска селска къща от началото на ХХ век. В една от стаите на Зайчовата къща ще бъде подредена изложба от Музея на село Лозен.

error: Content is protected !!