Обичай "Молитви", село Воден, общ. Димитровград

Обичаят „Молитви“ битува в село Воден, общ. Димитровград до към 1980 година. Обредът се извършва само от жени, до 40-тия ден на новороденото. В дена на провеждането цари празнично настроение. На трапезата задължително е имало булгур и фасул. Поканвали са се всички близки – калманата (кумата), майката на родилката, сестрите, братовчедки и всички комшийки.

Всяка жена е носила принос – брашно, жито, хляб. Носело се е и бакшиш (подарък) на детето, и желязна пара, за да е здраво като желязо. Постелята, където е родилката с детето, била сложена на земята. Преди родилката да легне, свекървата й завързвала на кръста петъла (желязна подкова), за да не я боли кръстаи да е здрава. На главите на родилката и детето закичвали баяниче (нанизани на червен конец сребърна паричка, чесън и синци), против уроки. Влизайки в стаята, гостенките наричали за здраве и благоденствие. Сядали около синията с гозбите и след прикадяване с тамян, са се гощавали. На тръгване всяка жена е отнасяла булгур за вкъщи. 

Информатор: Донка Тончева – ръководител на Групата за народни обичаи при читалището в село Воден, общ. Димитровград

Дигиталният архив е създаден по проект „Хлябът и подницата – традиция и наследство в Хасковски регион“, финансиран по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“.

Страницата е реализирана и с любезното съдействие на Народно читалище „Пробуда-1908“ село Воден, общ. Димитровград

Бенефициент: Народно читалище „Просвета-1925“ село Лозен, общ. Любимец

Всички публикувани текстови, графични, видео и други материали в сайта, са носители на авторско право и сродните му права.            Забранява се свободното използване на информация, без писменото разрешение на носителите на авторското право за това.

error: Content is protected !!