Народното облекло е съществен дял от традиционната материална култура. Видът, в който го познаваме по образци от края на ХIХ и началото на ХХ век, е резултат на хилядолетно развитие, обусловено от характера на трудовата дейнаст на народа ни, промените в неговия начин на живот и от обществено-икономическото му развитие.

Тази изложба-ревю ще представи разнообразието на елементите  –  техния състав, кройка, материал, украса и функции на традиционните носии от Хасковския край. Всички представени костюми са били изработени ръчно – изтъкани, ушити и украсени от ръцете на жените от нашия край. Ръцете, които са приготвяли вълнените  нишки за аладжата, сукмана и престилките, или са изпридали памука за кенарите на ризите, кърпите и забрадките, ръцете, които са изплитали чорапите и украсявали с бродерия полите и пазвите на дрехите са умеели сръчно и точно да работят и в делник и през дългите нощи без умора да създават красота. Представените женски костюми са красиви и различни. Сукманите от Сакарския край ни удивляват с везаните пазви, красивите фусти от района на Лозен блестят с нишките от коприна, аладжите от Хасковско грабват очите ни с украсата от гайтани, аленият костюм от Симеоновградско блести и с украсата от мъниста, старите бродерии от сукмана на Калугерово, ни карат да се поклоним на женския усет и умение да създава красота. Престилките и забрадките са толкова различни и всяка определя характера на стопанката си, показва нейната радост и принадлежност към род и общност.

В изложбата са представени експонати от фонда на Музея на село Лозен към Народно читалище „Просвета-1925“. Събитието бе част от съпътстващите мерприятия на VIII-ия Национален фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“ село Сладун www.kichkasavovafest.eu

Галерия

error: Content is protected !!